Ghid practic de supraviețuire în Porto
Porto, cunoscut sub denumirea locală de o Porto (asta pentru că denumirile care provin din substantive comune sunt însoțite de articol hotărât în limba portugheză), este un oraș din nordul Portugaliei, cu număr mediu de locuitori, devenit de câțiva ani centru de interes al turiștilor din lumea întreagă.
Specificul orașului rezidă în atmosfera calmă, diferită de cea din capitala portugheză. Ritmul blând, ritualurile și micile curtoazii ale locuitorilor de-o viață ai orașului sunt ingredientele care dau o notă aparte acestei destinații. Pentru cei care nu vor să îi perturbe ritmul biologic și vor să îi ia pulsul à portuguesa, lăsăm mai jos câteva indicii, credem noi, utile.
Atenție, acest articol nu prezintă informații de ordin turistic, ci bune practici pentru un dialog intercultural reușit.
Transportul
1. Cartelele de metrou pot fi cumpărate de la automatele din fiecare stație. Validați întotdeauna cartela de metrou înainte de a merge pe peron. Altfel, riscați o amendă usturătoare și, prin urmare, o pată colosală de rușine pe amintirea unui sejur ce părea a fi promițător.
2. Cartelele sunt reîncărcabile, prin urmare este suficient să adăugați câteva călătorii extra dacă vreți să continuați să folosiți metroul. Dacă nu știți zona în care mergeți, nu vă faceți probleme. În partea din dreapta a automatului de bilete aveți o listă, în ordine alfabetică, cu toate stațiile de metrou și zonele din care fac parte.
3. Biletele de autobuz pot fi achiziționate și de la șofer. Atenție, însă, urcarea se face strict pe ușa din față. Așteptați totdeauna la coadă, nu dați buzna peste ceilalți călători. Riscați să fiți trași la răspundere și chiar certați de cei din jurul dumneavoastră.
4. În fiecare stație veți găsi un orar și, în unele cazuri, inclusiv o hartă cu ruta pe care circulă autobuzele care opresc în punctul în care vă aflați.
5. Înainte de a traversa, la trecerea de pietoni apăsați butonul verde al semaforului. Așteptați până când se face verde și abia apoi treceți pe partea cealaltă a străzii. Nu vă aventurați prin locuri nesemnalizate.
6. Evitați să vorbiți prea mult la telefon pe stradă. Dacă situația este de așa natură încât nu puteți amâna/evita convorbirea, reduceți volumul. Cu greu veți vedea portughezi vorbind la telefon pe străzile din Porto, cu atât mai mult vorbind să îi audă toată lumea.
7. Optați pentru încălțăminte comodă, joasă, care nu alunecă ușor. Cum vizitele prin mai toate zonele sunt un dute-vino constant pe piatră cubică, în pantă sau la vale, evitați tocurile sau condurii incomozi dacă vreți să supraviețuiți sejurului.
La masă
8. Experiențele culinare tipice portugheze nu se regăsesc, în niciun caz, în punctele turistice, aglomerate. Optați pentru locuri mai retrase, mai departe de centru. În weekend, le recunoașteți după mesele ticsite de familiile portugheze, care acoperă toate generațiile, de la cele mai tinere, la cele mai experimentate. În timpul săptămânii, un bun indiciu sunt tăbliile pe care scrie Prato do dia.
9. Porțiile sunt mari, spre foarte mari, inclusiv cele din categoria meia dose, adică jumătate de porție. Dacă optați pentru un fel principal care are la bază un tip de carne, acesta vine întotdeauna însoțit de garnitură: cartofi prăjiți, orez, salată. În cazul în care nu reușiți să terminați porția, puteți cere restul la pachet.
10. Respectarea orei mesei, convivialitatea și statul la masă sunt lucruri fundamentale în cultura portugheză. Așadar, nu mâncați pe stradă dacă nu vreți să fiți considerat(ă) un extraterestru. Luați loc la masă, chit că este doar pentru 5 minute.
11. Nu uitați să lăsați și o mică atenție pentru serviciile prestate de personalul de la restaurant. Obiceiul este diferit față de România. Suma maximă acceptată în restaurantele tipice este de aproximativ 2 euro pentru servicii excepționale.
12. Zilele de duminică sunt problematice pentru că mai toate restaurantele mici sunt, de obicei, închise. Veți găsi loc în restaurantele mai mari, care servesc meniu à la carte, spre deosebire de obișnuitul prato do dia (propunerea zilei).
13. Sfârșitul de săptămână stă sub semnul relaxării. Duminică, până la ora prânzului nu veți vedea mare agitație pe străzi. Multe persoane aleg să meargă în prima parte a zilei la slujbă, ceea ce nu ar trebui să ne ia prin suprindere, dat fiind faptul că Portugalia este o țară eminamente catolică. Masa de prânz se ia întotdeauna în familie și, de obicei, la restaurant. După-amiezile continuă în aceeași notă, a calmului familial. Prin urmare, nu dați frâu liber decibelilor.
14. Persoanele în vârstă joacă un rol important în societatea portugheză și sunt tratate cu respect, în special în zona de nord a Portugaliei. Este lipsit de bon ton să nu ajutați o persoană în vârstă sau să nu îi acordați prioritate.
Regulile care se aplică în orașul Porto sunt perfect valabile și pentru restul teritoriului portughez. Prin urmare, nu vă sfiiți să observați în jur care sunt practicile locale și să vă adaptați comportamentul în semn de respect pentru orașul pe care îl adoptați și care vă adoptă, măcar și pentru câteva zile.