Ascultați, nu renunțați!
Unul dintre cele mai dificile exerciții pentru oricine ia decizia să învețe limba portugheză este exercițiul de ascultare activă. La drept vorbind, este un exercițiu dificil pentru stăpânirea oricărei limbi străine, însă ca orice demers anevoios aduce unele dintre cele mai mari beneficii, cu bătaie pe termen lung.
Personal, în primă fază, întotdeauna mi s-a părut dificil să ascult un program de radio, un podcast sau să urmăresc o emisiune într-o limbă străină, pentru că abia dacă reușeam să disting cuvintele între ele. Mai exact, întotdeauna am avut impresia că am de-a face cu un șir interminabil de sunete – de aici și până la depunerea unui un efort cognitiv fantastic în speranța că voi reuși să identific măcar un cuvânt cunoscut nu a fost decât un pas, însă, de cele mai multe ori, la finalul înregistrării am constatat că singurul rezultat a fost o diminuare considerabilă a resurselor de energie.
Din fericire sau din păcate, în funcție de caracterul situației și de modul de a privi lucrurile, sufăr de la o vârstă fragedă de un sindrom relativ răspândit, ușor de diagnosticat, care poartă denumirea de „exces de zel”. Se manifestă printr-o încăpățânare dusă la extrem, din dorința de a realiza cât mai bine, inclusiv și mai ales, cele mai inutile exerciții posibile. Prin urmare, insistând asupra ideii că dacă voi asculta suficient de mult sigur voi ajunge să descifrez măcar subiectul de discuție, am izbândit și-așa a fost!
Atenție: a nu se înțelege că dacă ascultăm ore în șir înregistrări în japoneză ne vom trezi peste câteva zile fluenți în japoneză. Nici pe departe! A se înțelege însă că, un exercițiu periodic de ascultare, care însoțește o aplecare regulată asupra unor texte și a regulilor de funcționare a limbii țintă (asta ca să evităm termenul gramatică – provoacă dureri de stomac în unele cazuri), ne ajută să avem un progres mult mai rapid și ne conferă flexibilitate în gândire.
Iată și câteva motive în acest sens:
1. Ajungem să identificăm cuvintele dintr-un lanț sonor – partea cea mai dificilă, mai ales când suntem la început de drum și capacitatea de concentrare este scăzută. Asta nu înseamnă că trebuie să ne ferim de materialele autentice, respectiv de filme, programe TV, podcasturi, doar pentru că prezintă un nivel de dificultate mai ridicat. Dimpotrivă, satisfacția va fi mult mai mare odată ce reușim să înțelegem sensul enunțurilor autentice. Să avem răbdare cu noi, zic!
2. Vedem limba țintă în context – să presupunem că ne-am propus să învățăm cuvinte din sfera lexicală a grădinăritului. O emisiune sau chiar un podcast despre grădinărit îmi oferă posibilitatea să urmăresc vocabularul care mă interesează în acțiune, pentru că este utilizat într-un context adecvat, natural, lipsit de artificialitate. Mai mult decât atât, știu exact la ce mă raportez, pentru că în mod cert, într-o emisiune în limba portugheză despre cum să îți amenajezi o grădină pe balcon, nu își vor face apariția, tam-nisam, elemente de fizică cuantică.
3. Situațile pragmatice simplifică viața – contextul, mai ales în cazul programelor TV, joacă un rol extrem de important, în sensul că ajută la simplificarea procesului de decodare a mesajului oral. Interacțiunea dintre vorbitori, gesturile, mimica, tonul – toate acestea joacă un rol extrem de important, care mă ajută să identific tema de discuție, fără a mă crampona de ideea de a înțelege absolut fiecare cuvânt în parte.
4. Ne îmbogățim vocabularul – de foarte multe ori mi s-a întâmplat să întâlnesc un cuvânt nou, al cărui sens l-am dedus din context, bazându-mă pe vocabularul pe care îl stăpâneam deja, și care a funcționat ca punct de reper. Lucrurile devin și mai interesante dacă acel cuvânt nou se întâmplă să fie repetat nu o dată, ci de mai multe ori, în aceeași înregistrare – astfel, contextul variază, prin urmare am posibilitatea să văd acest cuvânt nou în contexte diferite și să-i verific sensul, așadar să verific și dacă raționamentul meu a fost corect. Feedback imediat, gratificare instantă.
5. Reactivăm elemente de vocabular cunoscute – un aspect strâns legat de punctul anterior, pentru că prin activarea vocabularului deja cunoscut pot descoperi, prin inferență, sensul cuvintelor nou întâlnite. Acest lucru aduce beneficii pe mai multe planuri: nu doar că evit folosirea dicționarului la fiecare pas, ci îmi și consolidez cunoștințele anterioare, iar nivelul de stimă de sine crește în ritm galopant, grație strategiilor pentru care Sherlock Holmes sau Quaresma, descifratorul, dacă vreți o referință portugheză, sigur m-ar felicita (dacă nu sunteți de acord, vă rog frumos, nu îmi spulberați visul).
6. Control și libertate totodată – pentru că tehnologia îmi permite, am posibilitatea să circul pe orice sens de mers, fără contravenție. Mai exact, pot să ascult înregistrarea aleasă de câte ori doresc, pot să ascult o singură secvență de mai multe ori, pot să sar peste ce mă plictisește, pot să modific viteza etc. Sigur, asta dacă nu vorbim de o transmisiune live. Gestinarea limitelor îmi aparține întru totul, în măsura în care sunt dispus(ă) să fac un minim efort. Mai mult decât atât, am libertatea să aleg înregistrări despre lucruri care mă pasionează, ceea ce face toată această activitate cu atât mai interesantă.
Apropo, ascultarea se face în două etape, extrem de importante prin misiunea lor: o primă ascultare (top-down) mă ajută să identific tema/temele de discuție și să mă familiarizez cu ritmul. Abia la o a doua ascultare (bottom-up) pot să îmi pun problema identificării detaliilor, interpretării conținutului și așa mai departe. Așadar, nu vă feriți să apăsați pe butonul play în repetate rânduri.
Sigur că punctele subliniate mai sus nu constituie o listă exhaustivă a beneficiilor ascultării. Indiferent de tipul de materiale pentru care optăm, fie ele concepute în scop didactic, fie ele autentice, este important să nu renunțăm cu una, cu două și să ne folosim de toate resursele de care dispunem pentru a înțelege despre ce este vorba în propoziție. La urma urmei, înainte de a vorbi, important este să ascultăm și știm cu toții cât de greu poate să fie asta, inclusiv în limba maternă.
Até breve și dacă aveți sugestii de podcasturi, nu ezitați să ni le transmiteți printr-un comentariu.