Lisabona la Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck
Lisbon by Night © Viktor Ronnert
Pe strada Vasile Alecsandri din București, la numărul 16 călătorului i se dezvăluie o casă cel puțin neobișnuită prin factura sa germanică ce poartă amprenta arhitectului Alexandru Clavel. Cunoscută drept Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, monumentul istoric adăpostește nu doar sculpturile celor trei Storck (Karl Storck, Caro Storck și Frederic Storck), ci și lucrările Ceciliei Cuțescu-Storck, prima femeie profesor la o academie de arte, de stat, din întreaga Europă. Cunoscută cu precădere pentru frescele ce îmbogățesc o serie de clădiri publice din București, Cecilia Cuțescu-Storck a semnat, pe lângă picturi, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe.
Surpriza muzeală vine pe final de vizită, sub forma unei interpretări în cărbune a Lisabonei, Lisabonă înainte de Marele cutremur, replică fidelă a panourilor de azulejo ce împânzesc miradoarele capitalei portugheze. Desenul nu este singular în ceea ce privește natura portugheză, alături îi stau strajă „Bărci în port la Cascais” și „Portalul bisericii Sf. Jerónimos”, datate la 1943.
Muzeul în sine este un univers aparte: odată trecut pragul, exotismul își face imediat simțită prezența în spațiul nu neapărat generos, prin frescele care duc imediat cu gândul la lumi îndepărtate, în timp și spațiu. Poate că tocmai de aceea surpriza lusofonă începe apoi să capete sens.
Se recomandă vizitele pe îndelete, pe timp de zi sau la drum de seară, după preferință, în intervalul 10:00 – 18:00, de miercuri până duminică.